Joanne Hain Architect

beautiful places deserve beautiful spaces

Mountain Escape

This four bedroom house was designed to be shared by multiple owners. There are large open entertainment areas, both indoor and outdoor. The bedrooms are set apart allowing for privacy. 

 

The central chimney feature of the design houses a fireplace on the interior and a braai on the veranda. This feature is the focus and 'heart' of the entertainment spaces. The living area is open truss to give it a light airy feel and maximize views. Folding sliding doors open the indoor living area onto patio which has spectacular mountain views and warm northern sunlight. This will allow for the easy flow from indoor to outdoor living when the weather is fine.

 

The design and layout of the house are largely based on my experience of having lived on the estate for a year; the views are truly spectacular but the view and the location come with some harsh environmental realities which need to be balanced; the harsh western sun which sets behind the mountains in summer is contrasted with icy winter days.

You want to be able to appreciate the views but to be cocooned in a home that is comfortable and practical within the environment. To achieve this the design incorporates passive environmental design strategies; windows facing the mountain that are framed to shade from the harsh western sun, north facing windows let in plenty of light and warmth in winter but will be shaded by roof overhangs in summer.  

The finishes were chosen to minimize maintenance and reflect the red and brown hues of the surrounding Drakensberg rock.